§1 Förbundets namn är YH-utbildarnas Riksförbund (YHR).
§2 Förbundet är en nationell sammanslutning av företag.
§4 Förbundet är religiöst och politiskt oberoende.
§5 Förbundet är ideellt.
§6 Förbundet verkar i enlighet med demokratiska principer, där jämlikhet och jämställdhet ingår.
§7 Förbundets ändamål och centrala verksamhet är att
- påverka utveckling, kontinuitet och kvaliteten på undervisningen inom yrkeshögskoleutbildningar i positiv riktning.
- verka för att stärka och vidareutveckla den pedagogiska förmågan och förståelsen för Yrkeshögskolan som utbildningsform hos förbundets medlemmar
- vara en mötesplats för medlemmar i syfte att föra dialog och driva gemensamma frågor som är relevanta för medlemmarna
Ändamålens syften uppfylls exempelvis genom att anordna nationella nätverksträffar samt vara en dialogpart till myndigheter, politiker och organisationer för medlemmarnas behov av att positivt påverka för än bättre yrkeshögskoleutbildningar och kvalitetet på undervisningen inom yrkeshögskolan.
§8 Om oklarhet gällande dessa stadgars innebörd skulle uppstå, i samband med årsmötet eller extra årsmöte, gäller mötets tolkning tills klargörande ändring införs. Om oklarhet gällande dessa stadgars innebörd skulle uppstå i andra fall än i samband med årsmöte eller extra årsmöte gäller styrelsens tolkning tills klargörande ändring införs.
§9 Verksamhetsår för förbundet är kalenderår.
§10 Mandatperiod för förtroendevalda i förbundet är, om inget annat anges i stadgan, verksamhetsår.
Medlemskap
§11 Företag som antagits av förbundsstyrelsen som medlem benämns i denna stadga som medlem.
§12 För att antas som medlem krävs att företaget är verksamt, eller i närtid har varit eller kommer vara verksamt, som underleverantör till en eller flera YH-anordnare.
§13 Medlem utformar fritt sin egen verksamhet
§14 Medlem ska på begäran lämna ut de uppgifter som förbundsstyrelsen behöver för att bedriva förbundets centrala verksamhet
§15 Förbundet har rätt att ta ut en, av årsmötet bestämd, årsavgift av varje medlem
§16 Medlem som bryter mot förbundets stadgar, skadar dess anseende eller motarbetar dess syfte kan avstängas med omedelbar verkan av förbundsstyrelsen. Nästkommande ordinarie årsmöte beslutar om uteslutning av avstängd medlem. Avstängning påverkar inte medlemmens stadgereglerade rättigheter i samband med årsmöte.
§17 Förbundsstyrelsen har rätt att till årsmötet föreslå att en medlem utesluts ur YHR. Medlem har rätt att föra sin egen talan i uteslutningsärendet på årsmötet. Utesluten medlem får inte vara medlem i förbundet.
Årsmöte
§18 Årsmötet är förbundets högsta beslutande organ.
§19 Ordinarie årsmöte ska hållas varje år tidigast femtonde (15) februari och senast tjugonde (20) april, på tid och plats som förbundsstyrelsen bestämmer.
§20 Ordinarie årsmöte är beslutsmässigt:
- då kallelse med uppgift om tid och plats för årsmötet gått ut till medlemmarna, förbundsstyrelseledamöter, revisorer och valberedning senast 8 veckor före årsmötet,
- då årsmöteshandlingar har sänts ut till medlemmarna, förbundsstyrelseledamöter, revisorer och valberedning senast tre (3) veckor före det ordinarie årsmöte.
§21 Årsmöteshandlingarna ska alltid innehålla:
- Föreslagen dagordning
- Förbundets stadgar
- Inkomna motioner
- Praktisk information
- Lista på nominerade i stadgemässiga val
§22 Årsmöteshandlingarna bör innehålla:
- Verksamhetsberättelse, ekonomisk berättelse och revisionsberättelse för föregående år
- Förslag på verksamhetsplan
- Förslag på budget
- Förslag på medlemsavgifter
- Förslag från valberedningen i stadgemässiga val
§23 Följande ärenden ska alltid behandlas:
- Mötets öppnande
- Fastställande av röstlängd
- Mötets beslutsmässighet
- Val av minst en mötesordförande
- Val av minst en mötessekreterare
- Val av minst två (2) justerare
- Val av två (2) rösträknare
- Fastställande av mötesordning
- Fastställande av dagordning
- Verksamhetsberättelse för föregående verksamhetsår
- Ekonomisk berättelse med resultat- och balansräkning för föregående verksamhetsår
- Revisionsberättelse för föregående verksamhetsår
- Fråga om ansvarsfrihet för föregående års förbundsstyrelse
- Fastställande av verksamhetsplan
- Fastställande av avgifter
- Fastställande av budget
- Val av förbundsstyrelse
- Val av valberedning
- Val av revisorer
- Motioner
- Övriga frågor
- Mötets avslutande
§24 Varje medlem innehar en (1) röst på årsmötet. Röstning per post eller per fullmakt är inte tillåten.
§25 Inför årsmötet har medlem, förbundsstyrelse, valberedning och revisorer rätt att inkomma med förslag, uttalanden och nomineringar.
§26 Förslag till årsmötet som är förbundsstyrelsen tillhanda senast fyra (4) veckor före Årsmöte är motion. förslag inkomna senare är övrig fråga.
§27 Vid omröstning på årsmötet fattas beslut med enkel majoritet om inte annat föreskrivs i stadgan. Nedlagda röster räknas ej. Vid lika röstetal genomförs en kort debatt i frågan omröstningen gäller och sedan genomförs en ny omröstning. Om lika röstetal kvarstår efter totalt två omröstningar tillämpas slumpen.
§28 Övriga frågor på årsmöte kräver två tredjedelars (2/3) majoritet för bifall.
Extra årsmöte
§29 Extra årsmöte får endast besluta i de frågor som uttryckligen angivits i kallelsen.
§30 Om förbundsstyrelsen så beslutar eller om revisorerna eller minst en tiondel (1/10) av medlemsföreningarna så kräver, ska extra årsmöte utlysas av förbundsstyrelsen eller revisorer.
§31 Extra årsmöte är beslutsmässigt då kallelse och årsmötesmöteshandlingar utgått till medlemmar, förbundsstyrelseledamöter, revisorer och valberedning senast fyra (4) veckor före mötet med uppgift om tid och plats för det extra årsmötet.
Förbundsstyrelsen
§32 Förbundsstyrelsen ansvarar för förbundets centrala verksamhet.
§33 Förbundsstyrelsen har sitt säte i Stockholms stad.
§34 Förbundsstyrelsen väljs av årsmötet. Årsmötet väljer en (1) förbundsordförande, en (1) vice förbundsordförande och en (1) förbundssekreterare till styrelsen, samt fastslår eventuella arvoden. Därefter väljer Årsmötet minst två (2) och maximalt sex (6) ledamöter till styrelsen. Alla förtroendevalda i styrelsen har mandatperioder på antingen 1 eller 2 verksamhetsår. Upp till hälften av de ledamöter som väljs på ett enskilt årsmöte kan väljas till mandatperioder på två år. Ordförande, vice ordförande och förbundssekreterare kan individuellt väljas på antingen 1 eller 2 år, oberoende av övriga förtroendevaldas mandatperioder.
§35 Valbar till förbundsstyrelsen är anställd hos medlem bosatt i Sverige.
§36 Förbundsstyrelsen är beslutsmässig då samtliga styrelsemedlemmar är skriftligen kallade minst en (1) vecka före förbundsstyrelsemötet. För att vara behörigt får inte fler medlemmar vara frånvarande än närvarande och minst tre (3) måste närvara.
§37 Vid omröstning i förbundsstyrelsen fattas beslut med enkel majoritet om inte annat föreskrivs i stadgan. Nedlagda röster räknas ej. Vid lika röstetal tillämpas förbundsordförandens utslagsröst och om så inte är möjligt slumpen.
§38 Förbundsstyrelsen väljer förbundets firmatecknare.
§39 Förbundsstyrelsen ansvarar för att verksamhetsberättelse och ekonomisk berättelse offentliggörs samtidigt med tillhörande revisionsberättelse.
Revisorer
§40 Revisorernas uppgift är att granska förbundets räkenskaper och handlingar samt upprätta en revisionsberättelse. I revisionsberättelsen ska finnas ett förslag till beslut i frågan om ansvarsfrihet för Förbundsstyrelsen.
§41 Årsmötet väljer inför varje verksamhetsår två verksamhetsrevisorer att revidera det verksamhetsåret.
§42 Verksamhetsrevisorerna har i uppdrag att löpande under året granska förbundets nationella arbete och att förbundet verkar i enlighet med de av årsmötet beslutade stadgarna och andra centrala dokument för förbundets verksamhet.
§43 Valbar till revisor är myndig person bosatt i Sverige och som ej är satt i konkurs eller invald i förbundsstyrelsen för det verksamhetsår revisorsuppdraget gäller.
Valberedning
§44 Valberedningens uppgift är att ge årsmötet bästa möjliga förutsättningar att ta ett informerat beslut i förtroendevalen. Detta inkluderar att lägga fram ett komplett förslag på förbundsstyrelse, valberedning och revisorer jämte personliga suppleanter samt förslag på arvoderingar. Förslaget ska finnas årsmötet skriftligen tillhanda.
§45 Valberedningen väljs av Årsmötet. Valberedningen består av två till fem (2-5) valberedare.
§46 Valbar till valberedningen är anställd hos medlem bosatt i Sverige.
§47 Valberedningen väljer själva sin sammankallande.